Iwan Baeten

Alvorens eraan te beginnen onze excuses voor de hoogdravendheid die weldra aan boord gelegd wordt bij het introduceren van onze allereerste Zeepziederij-huisartiest …

Hier gaan we … Dames, heren, met gepaste trots stelt het Zeepziederij-team aan u voor, onze grafische spitsafbijter: Iwan Baeten, … 

*ahum* Bij nader inzien durven we ons al eens te overschatten op het vlak van onbesuisde  hoogdravendheid! Zeg nu zelf: het viel nogal mee …

Soit, Iwan dus. Iwan de verschrikkelijke. Iwan de verschrikkelijk-goed-in-wat-hij-doet welteverstaan. Een flauw naamgrapje en dito rijmpje met als enige doel: het slaan van een bruggetje tussen de voorgaande introductie en de personalia van onze – om het even chique te formuleren – residentieartiest!

Negentienhonderddrieëntachtig staat geboekstaafd als het jaar waarin de heer Baeten I. voor het eerst en in de meest letterlijke zin van zich laat horen. Plaats delict: Reppel (Bocholt). Datzelfde Reppel dat in de post-adolescentie-jaren wordt ingeruild voor het bruisende Gent. Doch, rasechte Limburger zijnde, weerstaat ook Baeten de lokroep van de heimat niet. Met als resultaat: een verhuis van Gent naar Oudsbergen in het tweede decennium van de jaren tweeduizend.

Genoeg koetjes, kalfjes en ge-ons-kent-ons, het serieuzere werk … de kunst.

Het handelsmerk van Iwan is het componeren van kleinschalige mixed-media kunstwerken. Op weergaloze wijze weet hij – door onder andere het plegen van micro-plagiaat - ultra-gedetailleerde, gebalanceerde, uit lagen-opgebouwde taferelen te creëren. Ontwerpen die bij elke kijkbeurt nieuwe geheimen onthullen.

Eerlijk-is-eerlijk … Baetens kunst heeft een hoog dat-kan-ik-ook-gehalte. Doch als behoeder van uw welbelieven en uw zelfrespect, vullen we ook hier razendsnel aan: ‘Niet alles is wat het lijkt!’. Een waarschuwing alvorens u gewapend met schaar, lijmstift en diverse schrijfmaterialen richting de papierbak trekt: overschat uzelf niet! Een raadgeving waarmee we u, noch uw artistieke vaardigheden, in twijfel trekken!

In de toekomst worden platenhoezen een speerpunt in de carrière van de protagonist van dit hoofdstuk. De kunst- en muziekindustrie wist Iwan namelijk te vinden, wat de jonge artiest opdrachten opleverde als platenhoes- en afficheontwerper. Vandaar de keuze om zijn expositie in De Zeepziederij rond platenhoezen op te bouwen!

Geniet van Iwan zijn werken in onze brochure, maar ook tijdens de expo die rond de kunstenaar in de Zeepziederij wordt georganiseerd. Noteer ook al even in uw agenda dat u na mei 2020 deze brochure aan uw boekenkast toevertrouwt en hem hieruit regelmatig terug opdiept!