Red Alert

Vanavond is De Zeepziederij rood verlicht. Tot 23.55 u. Want het is vijf voor twaalf voor de cultuursector. 

Deze protestactie – Red Alert – kwam overwaaien uit Engeland en Nederland. Maar hier vraagt onze sector een gelijkwaardige behandeling zodat ze opnieuw wat leefbaarder kan werken. Meer dan 200 Belgische cultuurhuizen doen vanavond mee ...

De coronacrisis hakt er stevig in. Vele duizenden artiesten, freelancers, technici, … zijn zonder werk gevallen. In de live evenementensector speelt zich een gigantische ramp af, waar we het einde niet van willen meemaken. Extra steunmaatregelen zijn nodig.

Cultuur is essentieel voor het welzijn van mensen. Zonder cultuur geen samenleving. Het publiek snakt naar beleving en het oh-zo-belangrijke gevoel van samenzijn.

We willen af van de stiefmoederlijke behandeling. We kunnen in veilige omstandigheden samen aan cultuur doen. Laat ons dat dan ook doen … We willen geen voorkeursbehandeling, maar ook niet minder dan andere sectoren. Publiek en veiligheid komen voor ons steeds op de eerste plaats.

Deze actie is meteen ook een oproep aan alle politici om zich meer te bekommeren over cultuur en het belang van cultuur naar waarde te schatten. Voor elke laag in de samenleving. We roepen beleidsmakers op om zelf eens langs te komen en cultuur coronaproof te beleven.

Schiet in actie. Er is geen tijd te verliezen.