Terug naar overzicht
Geannuleerd

Don Vitalski & Veston van Gool

De Kempenkrak

vrijdag 13 november20.15 u
ZZY-S
Kassa
€13
VVK
€10
Student
€8
5+ / groep
€9
Abo
€8

Wat maakt de Kempen zo speciaal? De Kempen: van Goorend tot Witgoor, het fascinerende rijk van Essen tot Herselt, van Okselaar tot Balen, van El Paso in Wuustwezel tot Bobbejaanland in Lichtaart en van de Lilse Bergen tot het Zilvermeer. Dát ongelooflijk dynamische, soms wat onderschatte wonderland, wordt door Vitalski en Veston helemaal tot leven gebracht. 

Vitalski herinnert zich nog, hoe hij op een dag in november 1979 samen met zijn moeder een nieuwe bureaustoel mocht gaan kopen bij Van de Ven, Olen. Vertrekkend in Vosselaar, bij Janssen Pharmaceutica, passeren ze langs dorpsscholen, steenfabrieken en vaarten met prachtige jaagpaden. Vitalski mijmert over de biografieën van Micha Marah, Staf van het IJsboerke, Staf van Shoeconfex. En hij definieert: wat is nu precies de ‘Kempische droom’? Wat zijn nu trouwens de meest typisch Kempische gerechten? Wat zijn ‘dobbele witjes’? En wat bedoelt een Kempenaar als hij zegt: ‘Slaagt uw eigen gaai’? 

Kleischieter Steven van Gool weet Vitalski’s zoektocht naar de ware bronnen van de Kempenaar soms tot kalmte te brengen, met zijn adembenemend virtuoze interpretaties van ’s lands allergrootste Kempenbarden: Marc Dex, Louis Neefs, The Wolf Banes, Natalia, Margriet Hermans en Zjef Vanuytsel. Desgevraagd weet de zanger aan Vitalski uit te leggen waarom zijn kompanen uit Dessel de ‘Pezeriken’ worden genoemd. En waarom levert het Kempenland zoveel wereldberoemde motorcrossers en wat heeft Julius Caesar daarmee te maken? 

Vitalski en Veston, beiden geboren Kempenzonen, duiken voor deze voorstelling terug tot aan hun allerdiepste wortels. Nostalgisch, maar ook vooruitstrevend. Hilarisch, maar ook leerrijk. Het meest veelzijdige portret van de Kempen ooit. Terloops doorprikken zij de leugenachtige mythes rond de Kempen, die in waarheid dus helemaal niet ‘stil’ zijn, maar die juist rock-’n-roll zijn. Langzaam maar zeker wordt in deze voorstelling de harde kern blootgelegd, van de echte aard van wat voortaan officieel wordt genoemd: ‘De Kempenkrak’.

Verteller Vitalski
Zang en gitaar  Steven van Gool
Thema
Zeeprovers
Type
Voorstelling
Seizoen
2020-2021