Terug naar overzicht
Geannuleerd

Duo Vermeulen-Peeters

Schuberts vierhandige pianomuziek

zondag 13 december11.00 u
ZZY-M
Kassa
€16
VVK
€13
Student
€10
5+ / groep
€11
Abo
€10

De Schubertiade behoort tot een van de meest tot de verbeelding sprekende begrippen uit de 19de eeuwse muziekgeschiedenis. Het waren Schuberts geliefkoosde avonden, bij menig pot en pint, waar hij vrienden rond zich verzamelde om te musiceren en te discussiëren over van alles en nog wat. Het waren ook de gelegenheden bij uitstek om zijn nieuwste composities voor pianoforte aan een select publiek voor te stellen: niet enkel zijn grote sonates, maar onder meer ook ruim 400 korte walzer, ländler, ecossaises en andere vlot verteerbare juweeltjes. 

Helemaal in zijn nopjes was Franz als er iemand samen met hem aan het klavier ging zitten om een van zijn talloze vierhandige werken boven het doopvont te houden. Ook hier vinden we een grote diversiteit wat opzet en vorm betreft: soms groots orkestraal uitgewerkte meesterwerken zoals de ‘Fantasie in fa klein’ of het ‘Divertissement à l’Hongroise’, maar evengoed rondo’s, variatiereeksen, dansen en marsen.

Het is deze intieme sfeer van de Schubertiade die Jan Vermeulen en Veerle Peeters willen oproepen tijdens deze concerten. Centraal Vermeulens schitterende Tröndlin-pianoforte uit Schuberts tijd en beide muzikanten, het publiek dichtbij of zelfs rondom.

Het vierhandig samenspel behoort tot een van de delicaatste kamermuziekgenres. Het vereist een absolute eensgezindheid qua toucher, timing, emoties en interpretatie tout court. Vermeulen en Peeters hebben via de talloze cd-opnames samen met Schubert een jarenlange, boeiende weg afgelegd. Hun liefde voor de sublieme muziek van deze grootmeester is al die tijd enkel maar toegenomen. In dezelfde mate zijn ook hun visies omtrent de interpretatie ervan als vanzelfsprekend en onvermijdelijk naar elkaar toegegroeid. 
 

www.duovermeulenpeeters.com

Thema
Mozart Enzo
Type
Concert
Seizoen
2020-2021