Bereikbaarheid

Wegbeschrijving en liggingsplan

Mazout, gas, diesel, benzine, naft, eletrik … het is quasi onbetaalbaar geworden. Brandstofprijzen swingen de pan uit! Zelfs in die mate dat menige jazz-big-band zich de concurrentie voelt aangedaan. It ain’t mean a thing, if it ain’t got that ping-ping.

Anno 2023 behoren hobby’s als ‘we gaan een beetje rondtoeren om er eens uit te zijn’ tot cultureel erfgoed! Doelloze gemotoriseerde omzwervingen en verplaatsingen met nutteloze omwegen zijn totaal uit den boze (er is trouwens ook zo een dingetje met het milieu en ecologie) en financieel onhaalbaar geworden. ‘To the point’ – in de meest letterlijke betekenis – is de nu gangbare basisregel.

In deze kwestie schiet De Zeepziederij haar bezoekende forenzen maar al graag te hulp door hen de meest accuraat mogelijke positiebepaling mee te geven! Zeg nu zelf: de hiermee uitgespaarde euro’s zijn beter besteed aan onze toog, dan aan de pomp. Nietwaar?

Vandaar een wegbeschrijving, een liggingsplan en een uit twee delen bestaande cijferreeks die onze coördinaten nauwkeurig aangeven, namelijk 51.14250926250929, 5.602080645687613.

  • Vanuit Antwerpen, Brussel en Aken: neem afrit 31 op de E314. Vervolgens rijdt u via de N76 richting Genk en Oudsbergen tot in Bree.
  • Vanuit Luik: neem afrit 30 op de E313 in Diepenbeek. Vervolgens rijdt u via de N76 richting Genk en Oudsbergen tot in Bree.

Parkeren

Vroemmmm vroem. Tuut tuut. Alvorens u naar de voorstelling afzakt, wil u nog even snel de blits maken met uw blinkende bolide. Weten we. We zagen u namelijk al vaker cruisen over de Malta-avenue! We snappen dit. Moesten wij een even mooi gepoetste racemachine hebben: we zouden krek hetzelfde doen. Kortom: niks mis mee! Waar echter wel iets mis mee is, is met te laat binnenvallen bij een voorstelling. Laat dit nu net iets zijn wat al eens durft te gebeuren als men omwille van pronk- of ander te-laat-kom-gedrag niet tijdig een parkeerplaatsje weet te veroveren.

Een gewaarschuwd man, vrouw, X is er twee waard, vandaar deze belangrijke noot: weet dat De Zeepziederij niet over parkeergelegenheid in eigen beheer beschikt, maar dat in de directe omgeving van ons cultuurhuis ruimschoots de mogelijkheid bestaat tot het tijdelijk opbergen van uw voertuig. Dit kan op diverse openbare parkeerplaatsen (Malta, Witte Torenwal, Toleikstraat, Millenstraat en Stationswal met parkeerschijf (2 uur) van maandag t.e.m. zaterdag van 9.00 u tot 18.00 u of zonder parkeerschijf op de Kanaallaan) alsook op de diverse parkings van de – op het gros van onze voorstellingsmomenten gesloten – winkelketens in de directe nabijheid. (Alles op (kleine) wandelafstand van De Zeepziederij).

Meer parkeerinformatie vindt u hier.

Openbaar vervoer

U bezit geen auto, hebt geen zin in parkeerperikelen, houdt van ecologische verplaatsingen, of de reikwijdte van uw elektrische tweewieler is ontoereikend om de afstand tot De Zeepziederij tot tweemaal toe te overbruggen? En op pure beenkracht het traject geheel of gedeeltelijk aangaan is ook geen optie? Dan hebben we goed en minder goed nieuws.

Laten we starten met het goede nieuws: er rijden bussen naar Bree. ‘De 8’, ‘de 302’ en ‘de 14’, om er maar enkele te noemen. Ze rijden niet snel – we zullen het zelf maar zeggen: Bree ligt in Limburg – en ook niet altijd even stipt, maar meestal geraken ze er wel!

Het minder goede nieuws: ook al wenst De Lijn-chauffeur u bij het uitstappen een prettige voorstelling en een behouden thuiskomst, toch zal voornoemde stuurwielmanipulator u allerminst van dienst kunnen zijn voor deel twee van zijn zelf geformuleerde wens, met name de ‘behouden thuiskomst’. Terug thuis geraken met een lijnbus na een avondvoorstelling blijkt en blijft quasi onmogelijk.

Tenzij u zelf een autocar bus-jackt aan de stelplaats en het vehikel eigenhandig huiswaarts navigeert. Wat we trouwens niet aanmoedigen. Het lijkt er sterk op dat de dienstverlening van De Lijn in onze regio stilvalt op het moment dat de zon ondergaat. Dit niettegenstaande alle bussen van de openbare maatschappij voorzien zijn van het wettelijk voorgeschreven verlichtings- en zichtbaarheidsinstrumentarium voor de donkere uren. Vreemd.

Als u nu denkt: ‘Dan neem ik de trein!’, dienen we ook uw spoor-enthousiasme de kop in te drukken. Want – helaas pindakaas – het stalen tweesporen- gevaarte – nochtans een uitvinding daterend uit 1804* – heeft de Breese regio nog niet weten
vinden. Wat doet besluiten dat een train-jacking – naast illegaal – zelfs onmogelijk is. Voor de ware avonturiers en voor de volledigheid van onze brochure vermelden we toch onderstaande websites:

  • www.delijn.be (De haltes ‘Bree - Malta’ en ‘Bree - Opitterpoort’ bevinden zich op wandelafstand van Cultuurhuis De Zeepziederij.)
  • www.belgiantrain.be

U wil naast de voorstelling ook de Breese ochtendstond recht in de zonnige ogen kijken?

* De eerste stoomlocomotief werd ontworpen door de Britse uitvinder Richard Trevithick en werd in 1804 in gebruik genomen bij een ijzermijn in Wales. Deze ‘vader van de spoorlijn’ ontwierp een trein die ongeveer acht kilometer per uur reed. Nog steeds sneller dan helemaal geen trein in 2023-2024.