In de ban van de tag

In duistere, maar ook in minder duistere en zelfs post-duistere tijden brengt De Zeepziederij (het) verlichting! Het licht in de betekenis van de (bege)leidende hand, het kompas, de landkaart, de bewegwijzering, … Enfin, u snapt wat we bedoelen. Indien niet, dan bent u – het spijt ons dit te moeten meedelen – meer dan gewoonweg het noorden kwijt! Nobel als we zijn – en om onze goede aard nog eens te beklemtonen – proberen we het nog een keertje kort en krachtig: we loodsen u graag aan de hand van tags doorheen ons aanbod.

Tags? Ja, als in het meervoud van ‘tag. De tag, het spoorwegteken, of indien u wenst de hashtag, kende zijn opmars op Twitter, Instagram, Facebook … en bereikt nu zijn hoogtepunt door het gebruik in de Zeepziederijbrochure en op de Zeepziederijwebsite! Een kleine vermelding onderaan op voorstellingspagina’s op onze website geeft aan waaraan u zich op de betreffende ochtend, middag of avond kan verwachten. Bovendien kan u in de agenda zoeken om alle voorstellingen van het huidige seizoen binnen eenzelfde tag/thema te ontdekken.

#Muziek

De universele taal … Als u nu spontaan aan Esperanto denkt, dan hebt u het bij het verkeerde eind. Hebben wij het over de universele taal dan doelen wij op de ‘combinatie van klanken en ritmes die alle volkeren mondiaal verbindt', namelijk: muziek.

#Populair

Laten we even een Wikipediaatje doen. Popmuziek is een afkorting van 'populaire muziek'. Het is evenals een verzamelnaam voor tal van stijlen in de muziek die meer gericht zijn op de populariteit dan op de diversiteit van de muziek.

#Klassiek

Johann Sebastian, Ludwig, Wolfgang Amadeus, Franz (zowel Schubie als Lizstie) en een hele meute consorten gaven in een ver en minder ver verleden reeds het goede voorbeeld. Helaas zien zij zich in 2023-2024 belet. De Zeepziederij biedt – voor de liefhebbers van het genre – wederom soelaas met een bataljon nieuwe componisten en uitvoerders … Für Elise, maar uiteraard nog meer für u!

#Concert

De spreekbuis van de muziek. Live gebracht, met slechts één doel: muziek laten beleven – enkel en alleen – omwille van de muziek.

#Nederlandstalig

Het ja-woord tussen notenbalken, akkoorden, toonaarden, song-smederij en de machtige taal waarin Conscience zijn volk leerde spr…zingen (Limburgers zijnde mogen we dit verbasteren).

#Americana

De ruwste exponenten van de bakermat van hetgeen de universele goegemeente als basis van de hedendaagse muziek beschouwt: bluegrass, country, old-time music, rockabilly, blues, … Voornamelijk gebracht door ‘geallieerden’ maar ook door ‘gearriveerden’.

#Folk

Uw friends mogen dan into hiphop zijn, bij ons bent u welkom als u into folk bent! Volksmuziek. Verhalende liederen voor elke gemoedstoestand en gelegenheid. Laat de viool, tin-whistle, banjo, accordeon, draailier, … maar komen! En u dus … Zoals gezegd: welkom! Ook voor hip-hoppers.

#Theater

Drama, tragedie, monoloog, … verenigd tot het woord theater. De verzamelnaam van hetgeen wordt gemaakt om ‘ten tonele’ te voeren.

#Teksttheater

Waar het toneel initieel – met de nadruk op initieel (we houden rekening met de geschiedkundigen en de puristen) – voor uitgevonden werd: het uitbeelden van maatschappelijke, politieke en religieuze taferelen. Dit uiteraard ter vermaak!

#(K)lucht(ig)

Toneel met één hoofddoel: amusement, vermaak in al zijn vormen. Lekker onderuitgezakt schuddebuiken om uitvergrote, herkenbare situaties. Kortom. Luchtigheid alom, wat ook nog eens rijmt.

#Literair

Rijmen doet het op elitair. En eigenlijk voelt het woord an sich qua klankkleur ook zo aan. Jammer, want dit doet de tag oneer aan. Leuke en interessante spreekbeurten labelen wij met #Literair: dan eens poëtisch, dan aangrijpend, dan informatief, … maar nooit saai.

#Expo

Tentoonstelling. Kleiner dan in ’58. Maar wel veel recenter! Kunst om naar te kijken en om van staan te kijken!

#Humor

De theoretische verklaring van humor: het vermogen om iets wat als grappig, amusant of geestig wordt ervaren aan te voelen, te waarderen of tot uitdrukking te brengen en dit in al zijn vormen.

#Cabaret

Humor, liedjes, dansjes, lachjes, traantjes … In welke combinatie dan ook, dat is cabaret. Hier en daar aan elkaar geknoopt met een rode draad.

#Stand-up

Geen nood aan zang, dans, poëzie, theater en franje? Des te meer aan training van de lach- en buikspieren? Laat de ‘hahaha’s’ galmen en de traantjes vloeien! Train die armen en dijen alvast om het kletsen te vergemakkelijken en vergeet dat zuiver ondergoed niet, want het wordt lachen …

#Circus

Vergeet August de clown die met veel bravoure zijn geschminkte tronie in een wijd opengesperde leeuwenmuil steekt. Als wij het over #Circus hebben, dan hebben we het over ambacht, métier, over het poëtische huwelijk tussen theater en kunst(-jes). Kortom: de enige wijd opengesperde mond is de uwe, maar dan van verbazing.       

#(Lok|Provinci)aal

Niet de kwantiteit van het aantal af te leggen kilometers tot de speelplek, maar de kwaliteit van hetgeen er op diezelfde speelplek gebracht wordt is belangrijk. Niet? Oost west thuis best! De tag die de fijnste culturele waren uit onze rijke regio aanduidt.

#Kleuters

Opvoeden begint thuis. Een boutade die spijkers met koppen slaat. In combinatie met de wetenschap dat werkelijk iedereen zich thuis voelt in De Zeepziederij, wil dit zeggen dat de opvoeding ook een stukje in ons huis start! Dit opvoeden doen we met prachtige schoolvoorstellingen voor de kleuters van de regionale lagere scholen!

#Lagere scholen

Opvoeden begint thuis. Een boutade die spijkers met koppen slaat. In combinatie met de wetenschap dat werkelijk iedereen zich thuis voelt in De Zeepziederij, wil dit zeggen dat de opvoeding ook een stukje in ons huis start! Dit opvoeden doen we met prachtige schoolvoorstellingen voor kleuters van de regionale lagere scholen, maar ook voor leerlingen van de regionale lagere scholen!

#Middelbare scholen

Opvoeden begint thuis. Een boutade die spijkers met koppen slaat. In combinatie met de wetenschap dat werkelijk iedereen zich thuis voelt in De Zeepziederij, wil dit zeggen dat de opvoeding ook een stukje in ons huis start! Dit opvoeden doen we met prachtige schoolvoorstellingen voor kleuters van de regionale lagere scholen, maar ook voor leerlingen van de regionale lagere scholen, maar ook voor studenten van de regionale middelbare scholen

#Familie

Niet de soap, maar voorstellingen genietbaar voor elkeen die nog thuis (niet de soap) woont, zeg maar voorstellingen voor 4-, 22-, 44-, 66- tot 88-jarigen… en alles ertussen, eronder en erboven. U snapt wat we bedoelen. Terzijde: om te participeren hokt u niet noodzakelijkerwijs onder hetzelfde dak.

#Senioren

Voorstellingen voor de zilverruggen der maatschappij (waarbij deze grijsaards zich vanzelfsprekend mogen laten vergezellen door hun eega’s)! Zonder neerbuigend te willen overkomen: gezellige namiddagvoorstellingen voor onze kilometervreters, onze langstlevenden, onze jong-van-harters

#Uitstap

We verlaten het thuisbastion, we gaan op uitstap. Het woord verklaart zichzelf! We gaan op stap, we gaan er-op-uit. Elders cultuur opsnuiven!

#Opera(uitstap)

Figaro! Figaro! Figaro! In Bree en omstreken doen we het zo … Voor gezongen klassiek theater verlaten we de heimat en verplaatsen we ons naar een operahuis.

#Musical

Tomorrow! Tomorrow! Tomorrow! In Bree en omstreken doen we het zoow ... Voor gezongen populair theater verlaten we de heimat niet ... dit organiseren we lekker in huis!

#Workshop

Waar ‘op vingers gekeken worden’ het overneemt van ‘op vingers kijken’! Momenten waarbij u in het middelpunt van de activiteit staat. Doen in plaats van te kijken! Stroop die mouwen alvast op!

#Variété

Entertainment met grote E, zo schrijft men variété. Een beetje van dit, een beetje van dat … als het doel maar vermaak en ontspanning is! Een beetje goochelarij, een vleugje cabaret, een snuifje circus, … Variëteit alom *euhm* variété.